Buurtinformatie over 's-Gravenzande van uw makelaar

Wonen in ‘s-Gravenzande
 
Sinds 2014 maakt ‘s-Gravenzande deel uit van de gemeente Westland. ‘s-Gravenzande heeft ruim 20.000 inwoners waarmee het de grootste nederzetting is in het Westland. Voor 2004 was ‘s-Gravenzande een op zichzelf staande gemeente waar ook het dorp Heenweg deel van uitmaakte. Deze gemeente in Zuid-Holland staat bekend als marktplaats en uiteraard ook als strandplaats.
 

Historie van ‘s-Gravenzande

In het Westland wordt de gemeente aangeduid als het “Breeje Durp”. Hoewel het vaak een dorp wordt genoemd is ‘s-Gravenzande de enige gemeente binnen Westland die ooit stadsrechten kreeg. Deze werden toegekend door graaf Willem II van Holland die net als zijn vader Floris IV regelmatig verbleef in deze gemeente. Daar komt ook het eerste deel van de naam ‘s-Gravenzande vandaan. Het tweede deel is een verwijzing naar de Maasmonding die verzand was.
 

Winkelen in ‘s-Gravenzande

Van oudsher staat ‘s-Gravenzande bekend als marktplaats. Dit is nog steeds duidelijk te zien met de diverse marktpleinen in het centrum. Het Marktplein en het Graaf Florisplein zijn bekende voorbeelden van de marktpleinen in ‘s-Gravenzande. Deze gemeente wordt niet voor niets Koopstad aan Zee genoemd. De vele winkeliers heten iedereen welkom, ook voor een heerlijk hapje of drankje kun je terecht in het centrum of in de andere wijken van ‘s-Gravenzande. Op de markten is er altijd een keur aan versproducten te vinden waarvan vele uit de streek afkomstig zijn.
 

Schoonste Strand van Nederland

Het brede zandstrand van ‘s-Gravenzande heeft een lengte van drie kilometer en er zijn drie strandopgangen; Arendsduin, Beukel en Vlugtenburg. Arendsduin ligt bij de gemeente Monster, Vlugtenburg ligt bij de Hoek van Holland en Beukel ligt in het centrum van ‘s-Gravenzande. In 2009 werd dit strand uitgeroepen tot het schoonste strand van Nederland. Het strand is niet alleen een trekpleister voor toeristen, ook de bewoners van ‘s-Gravenzande brengen graag tijd door aan dit mooie en schone strand. Hier kun je het hele jaar rond genieten van de zilte zeelucht en een heerlijk briesje.
 

Sport en Recreatie in ‘s-Gravenzande

In een gemeente als ‘s-Gravenzande mag een voetbalclub niet ontbreken. De Sport en Rood-Wit werden samengevoegd tot de 1700 leden tellende voetbalclub FC ‘s-Gravenzande. Ook andere sporten zijn hier vertegenwoordigd zoals Korfbal bij ONDO, tennis bij LTC ‘s-Gravenzande en jeu-de-boules bij ‘s-Gravenboules.
 
Naast competitie sporten kun je in ‘s-Gravenzande ook een baantje trekken in zwembad Maesemunde of ga swingen bij Oefening Kweekt Kunst. ‘s-Gravenzande is een levendige gemeente voor zowel jong als oud.
 

Wonen in ‘s-Gravenzande

Met een duingebied van 90 hectare groot, het strand en de omringende natuur is ‘s-Gravenzande een waar pareltje in het Westland. Vele toeristen komen jaarlijks deze kustplaats bezoeken maar het zijn de inwoners van deze gemeente die het hele jaar kunnen genieten van deze moderne gemeente met een rijke historie. Het is duidelijk waarom graaf Floris IV en zijn zoon zo gesteld waren op deze gemeente, nog steeds straalt ‘s-Gravenzande een unieke sfeer uit die je nergens anders zult vinden. De rust van de duinen en de drukte van de markt illustreren de veelzijdigheid van de grootste gemeente in het Westland.