Buurtinformatie van uw makelaar over Monster


Wonen in Monster
 
In de provincie Zuid-Holland, direct aan het strand ligt het dorp Monster. Tot 2003 was Monster een zelfstandige gemeente met de aangrenzende dorpen Ter Heijde aan Zee en Poeldijk. De 20.000 inwoners van de gemeente Monster behoren sinds 2004 tot de gemeente Westland. Monster heeft een strand van vijf kilometer in lengte dat elk jaar vele bezoekers trekt.
 

Historie van Monster

De oorsprong van de plaatsnaam heeft niets te maken met een monsterlijk figuur, waarschijnlijk komt het voort uit het Latijnse woord “Monasterium” wat klooster betekent. Vroeger was Monster een populaire bedevaartplaats vanwege de relikwieën van de heilige Machutus. Mensen kwamen hier van heinde en verre om genezen te worden van bv. epilepsie.
 

Veel monumenten in Monster

Deze gemeente biedt een thuis aan vele prachtige monumenten die door de eeuwen heen gebouwd zijn. De oude Hervormde kerk dateert van ongeveer 1100 na Christus. Na een brand in 1901 werd de kerk in de oude staat teruggebracht. De Vier Winden is een korenmolen en tevens een monument. In de huidige vorm bestaat de molen sinds 1882, volgens historische documenten bestond de molen reeds in de twaalfde eeuw.
 

Monster aan Zee

Met een strand van vijf kilometer trekt Monster jaarlijkse vele dagtoeristen die genieten van zon, zee en strand. Ook de inwoners van Monster maken dankbaar gebruik van dit prachtige strand. Om de veiligheid te waarborgen is er de Monsterse reddingsbrigade die het strand sinds 1939 bewaakt met inzet van vrijwilligers.
 
Het strand is in de loop der jaren ook een schat aan archeologische vondsten gebleken. Botten van een mammoet, een wolharige neushoorn en een 40.000 jaar oud reuzenhert zijn hier aangetroffen. Daarnaast zijn er diverse artifacten gevonden die nog veel verder teruggaan in de geschiedenis. Zo mag Monster met recht een historische gemeente genoemd worden.
 
Aan het strand kun je zeilen, fietsen, aangelijnde honden uitlaten en ook met paard rijden. Er zijn drie strandopgangen aan het strand.
 

Sport en Recreatie in Monster

Het is niet alleen maar rusten op het strand, voor sportactiviteiten is er in Monster ook genoeg te beleven. Denk bijvoorbeeld aan de voetbalclub SC Monster die is voortgekomen uit twee oudere clubs. Elk jaar sinds 1973 wordt in Monster een halve marathon georganiseerd met een afstand van 21,2km in en rond de gemeente Monster. Voor wandelaars die het liever wat rustiger aan doen is de wandelroute E9 het ideale pad dat ook wel het Hollands Kustpad wordt genoemd.
 

Wonen en leven in Monster

Met zoveel activiteiten in Monster is het onmogelijk alles te benoemen. De streekproducten zoals de Westlandse Druif wijzen op het natuurlijke karakter van deze gemeente. Faciliteiten zoals kinderboerderij Vivaldi geven aan hoe toegankelijk Monster is voor jonge gezinnen en families. Er zijn momenteel enkele nieuwbouwprojecten in Monster, daarnaast zijn er ook een aantal gewilde huizen te koop. Wie wil nou niet het hele jaar aan het strand wonen?
 
Monster is een gemeente in het Westland waar niet de rode loper, maar de zandloper klaar ligt om elke bezoeker te verwelkomen. Deze mensen willen deze prachtige gemeente eigenlijk nooit meer verlaten, iedereen is welkom in Monster!